Funció del comandament en el procés de formació i desenvolupament del personal col·laborador

1. Participació en l’anàlisi de necessitats

Habitualment vinculem la detecció i l’anàlisi de necessitats amb l’elaboració d’un pla de formació. Hi ha organitzacions, però, que no compten amb un pla de formació o, si més no, no compten amb un pla de formació explícit. Això no vol dir que no atenguin les necessitats de formació dels/de les empleats/ades sinó que ho fan d’una manera conjuntural, puntual, en funció del dia a dia.

Un exercici de “reconstrucció” del pla de formació implícit es pot portar a terme fent un registre, tot i que sigui a posteriori, de la formació organitzada a l’exercici anterior ja sigui a través de formadors interns o externs, de les persones que han assistit a accions formatives organitzades per tercers, dels ajuts concedits per formació externa, de la inversió total realitzada en formació. Al final d’aquest recompte tindríem un pla de formació implícit, menys efectiu, però que igualment ens podria servir per dissenyar un nou pla.

El concepte necessitat de formació està associat al de discrepància. I entenem discrepància com la distància entre el perfil real d’un professional i el perfil òptim, de manera que ens indica el recorregut de millora possible. Quan elaborem un pla de formació i només tenint en compte aquesta discrepància, diem que l’orientem cap a la carència.

El perfil òptim pot ser el perfil professional que es desprèn de la descripció del lloc de treball. Si no existeix, el perfil òptim també pot ser el perfil mitjà de les persones que ocupen aquest lloc.

D’altra banda, no és l’única orientació que li podem donar a la formació; també és possible centrar-se en el reforç de competències o destreses que ja dominem i intentar assolir un nivell d’excel·lència. Anomenem aquesta orientació apreciativa. Aporta un clar avantatge pel que fa a la motivació del/de la empleat/ada.

Dins del concepte de necessitat, hi trobem molts matisos; per exemple, la necessitat de formació pot ser:

  • Conscient/inconscient.
  • Objectiva/subjectiva.
  • Individual/col·lectiva.
  • Present/futura.

És a dir, és molt important que l’empleat/ada sigui conscient que sempre hi ha un espai de millora, per optimitzar el seu exercici o per assolir l’excel·lència, i és molt important que la interioritzi i l’expressi. Però no sempre és possible, o no ho és en tots els casos, per exemple, quan es tracta d’una necessitat que sorgirà més endavant, relacionada amb una activitat o un servei que encara no s’ha implementat. En aquests casos, la formació resultant haurà estat prescrita per l’organització.

1.1. Detecció de necessitats formatives

El personal de comandament està en una situació immillorable per fer una detecció de les necessitats de formació -de carència o apreciativa¬- que apareixen al seu equip. És obvi que només la interacció quotidiana i la realització de les tasques inherents a cada col·laborador(a) proporcionen al comandament una informació sobre el grau de domini de les competències tècniques i qualitatives. Però, a més a més, el cap té al seu abast moments formals i de vegades també una sèrie d’instruments que li permeten detectar necessitats de formació.

Per exemple:

  • Les reunions periòdiques amb el seu equip.
  • La valoració dels encàrrecs o de les tasques encomanades a una persona concreta o a un petit grup.
  • Les incidències que poden sorgir en relació amb les funcions del departament: relació amb departaments interns, amb proveïdors, amb la ciutadania, etc.
  • L’avaluació de l’acompliment, si és el cas, o el seguiment de les tasques amb periodicitat fixada, ja sigui mensual, trimestral o anual.

D’aquesta interacció, en poden sorgir necessitats de formació que, en alguns casos, poden cobrir-se a través del suport del propi equip, o d’un formador intern… I també d’altres necessitats que caldrà canalitzar cap a RRHH o formació per integrar-la en la programació anual (o per atendre-la de manera immediata si es tracta d’una situació urgent).

A banda d’aquest procediment natural, directe, de detecció de necessitats, hi ha altres mecanismes indirectes guiats des del departament de RRHH. A moltes organitzacions, amb caràcter semestral o anual, RRHH posa en marxa un procés de detecció de necessitats a través de diferents tipus d’instruments:

  • Fitxa de recollida de necessitats formatives, adreçada a tot el personal, inclosos els caps.
  • Fitxa de recollida de necessitats formatives, adreçada al personal de comandament per tal que prescrigui formació per als seus col·laboradors.
  • Entrevistes amb responsables o directius que plantegen alguna formació estratègica des del seu àmbit.

Lògicament, succeeix sovint que les demandes de formació superen la capacitat d’una organització per atendre-les completament, ja sigui pel temps disponible o per la inversió econòmica necessària. Així doncs, aquesta demanda haurà de ser analitzada globalment i prioritzada en funció de diverses variables: l’econòmica, per descomptat; la urgència; la importància vinculada a projectes estratègics; l’atenció a tots els col·lectius; el calendari, etc.

1.2. Elements i documents de referència

En apartats anteriors ja hem esmentat documents de referència en relació amb aquest procés de desenvolupament professional dels col·laboradors; és el cas del diccionari de competències, de la descripció del lloc de treball, dels perfils professionals, etc. Cal dir, però, que es tracta de documents que no són presents a totes les organitzacions.

A continuació facilitem la definició (extreta del glossari de termes de formació contínua de la DSF) d’alguns d’aquests conceptes:

Diccionari de competències Totes les organitzacions, públiques i privades, necessiten posseir unes determinades qualitats per complir amb la seva finalitat, els objectius que tinguin plantejats i donar resposta a les necessitats i demandes sorgides de l’entorn on estan ubicades: han d’estar ben organitzades, han de fer servir bons mecanismes de presa de decisions, han d’oferir productes o serveis amb uns nivells de qualitat exigibles pels seus usuaris o destinataris, etc. Reflexionar sobre quines són aquestes qualitats, identificar-les, descriure-les i traduir-les en les actuacions reals que s’han d’observar en els seus professionals és la base per construir un diccionari de competències. Així doncs, un diccionari d’aquest tipus conté uns termes/conceptes (competències), que estan molt lligats a valors de l’Administració o formes de fer i d’estar professionals; definides per fer-les comprensibles a tothom; classificades en funció de la seva singularitat; i anivellades, de menys a més, en funció de la complexitat o rellevància que per a l’organització municipal té el comportament professional descrit.

Descripció del lloc de treball Relació de les finalitats, dels objectius, de les responsabilitats i tasques definitòries d'un lloc de treball concret. Pot incorporar informació bàsica de la formació necessària per desenvolupar-lo.

Perfils professionals Conjunt de competències professionals considerades necessàries per realitzar una ocupació. Es tracta d'una proposta òptima per al desenvolupament adequat d'una activitat professional. El perfil professional està constituït per uns comportaments i unes aptituds agrupats en unitats de competència. Els perfils professionals estan reconeguts mitjançant títols que acrediten a la persona el domini d'un conjunt de coneixements, d’habilitats i actituds necessàries per ocupar llocs de treball afins. Aquest perfil és el marc de referència ideal amb el qual es contrasta l'acompliment dels individus per determinar el seu nivell de competència i determinar el seu grau d'adequació a l'ocupació.

Itineraris formatius Conjunt d'activitats formatives ordenades i seqüenciades (respecte dels continguts, del grau de dificultat, de la metodologia…) a fi de capacitar l'acompliment d'una ocupació. En general, els itineraris formatius es dissenyen per a perfils professionals específics, encara que puguin contemplar elements transversals a diferents perfils. La seva aplicació no és necessàriament lineal, per la qual cosa la seva aplicació pot requerir proves de diagnòstic o de nivell.

Acompliment Conjunt d'activitats observables associades a la realització d'una tasca de manera eficient d'acord amb uns estàndards establerts.

Instrument d’avaluació de l’acompliment Procés i instrument de valoració per determinar fins a quin grau una persona o un grup compleixen els objectius d'acompliment prèviament establerts.

salt de pàgina PDF

1.3. Procés global/anual marcat per RRHH

El següent quadre reflecteix l’elaboració i l’execució del pla de formació (o de la programació anual corresponent) en una organització; i també en quin moment ha d’intervenir el comandament i quina tasca ha de realitzar.


 

Fases

Agents

Eines necessàries

1

- Identificar els objectius de formació estratègics per a l’ajuntament.
- Comunicar-ho als caps d’àrea i comandaments.

Equip de govern

Equip directiu

Pla de mandat, revisió anual.

Objectius i projectes estratègics.

- Presentar conclusions i indicadors del pla de formació anterior.

Responsable de RRHH

Memòria d’execució del pla de formació i del pressupost.

2

- Identificar les necessitats de formació i desenvolupament.
- Demanar informació als comandaments per a la seva implicació en aquest procés.

RRHH - Comissió de formació Comandaments

Fitxa de detecció de necessitats:
1. De cada persona.
2. Dels comandaments.
3. Reunions i entrevistes de seguiment d’equips i de persones.

3

- Confirmar, validar i prioritzar els objectius de la formació.
- Contrastar els objectius amb caps i comandaments.

RRHH
Comandaments

Mecanisme de revisió (en cas de desacord).

4

- Dotació i distribució pressupostària del pla de formació anual.

Equip directiu

Indicadors de formació (dades d’anys anteriors).

5

- Dissenyar el pla de formació per àrees/departaments i col·lectius.

RRHH
Comissió de formació

Indicadors de formació (dades d’anys anteriors).
Avaluació del pla anterior.

- Comunicar el pla a tota l’organització.

RRHH

Pla de formació i/o programació anual.

- Comunicació interna a cada àrea i/o departament.

Comandaments

6

- Seleccionar els participants (per a cada acció formativa) segons normativa vigent.

RRHH
Comandaments

Criteris d’accés a la formació.

7

Atorgament d’ajuts a la formació segons criteris establerts.

RRHH - Comissió de formació

Criteris d’accés a la formació.

8

- Comunicar el calendari trimestral a tota l’organització (continuació de la fase 5)

RRHH

Calendari trimestral de les accions formatives.

9

Implementar la formació: - Inscripció als cursos.

RRHH Comandaments

Procés d’inscripció. Validació del cap.

- Logística per als cursos interns.

RRHH

Drets i deures del participant.

- Seguiment de la formació realitzada

Comandaments

Pauta i instrument de seguiment.

- Feedback a RRHH.

Comandaments

Pauta i instrument de recollida d’incidències i/o de necessitats.

10

Avaluar el Pla de formació i transferir accions formatives al següent pla.

RRHH - Comissió de formació
Comandaments

Informe anual amb estadístiques i conclusions: quadre d’indicadors.


El departament de RRHH/formació és el propietari d’aquest procés i com a tal està present a les diferents fases que es descriuen, però és fàcilment observable que requereix la col·laboració de tota l’organització i molt especialment de la dels comandaments:

  1. L’equip directiu fixarà anualment les prioritats formatives del personal de l’ajuntament. Cal tenir en compte els antecedents i, si n’hi ha, el indicadors de formació de l’organització.
  2. Detecció de necessitats formatives a través d’un qüestionari a tot el personal, i d’un altre qüestionari complementari adreçat a comandaments i caps. En les organitzacions que tenen instaurats processos sistematitzats d’avaluació de l’acompliment, aquest sistema de recollida d’informació queda substituït per la informació que la pròpia avaluació aporta.
  3. Confirmació i validació dels objectius fixats amb la informació obtinguda en el procés de recollida de necessitats formatives.
  4. Dotació i distribució pressupostària del pla de formació anual corresponent. Cal conèixer alguns indicadors econòmics: costos directes i indirectes; pressupost destinat a cada grup funcional, etc.
  5. Disseny del pla de formació per àrees i col·lectius. La comunicació formal és molt important, i també la comunicació dins de cada àrea o departament per crear expectatives positives.
  6. Selecció dels participants i autorització de la formació d’acord amb els criteris establerts per la normativa; requereix també la col·laboració de comandaments i caps.
  7. Atorgament d’ajuts a la formació externa, segons els criteris establerts a la normativa.
  8. Elaboració d’un calendari trimestral i comunicació a tota l‘organització.
  9. Implementació de la formació. Seguiment de la formació i feedback als participants i a RRHH.
  10. Avaluació del pla de formació. En dues fases: la primera fase, per exemple, al mes de setembre de l’any en curs; la segona, al mes de gener de l’any següent.

1.4. Pla de formació i programació anual

El pla de formació, i la corresponent programació anual, són documents que tenen una estructura formal molt senzilla: una presentació que recull la importància de la formació per a l’organització, alguns principis en els quals es vol fer èmfasi especial i un llistat d’accions formatives adreçades als diferents grups funcionals.

Aquestes accions formatives poden impartir-se en modalitats diferents (presencial, semipresencial i en línia, bàsicament) i respondre també a estratègies diverses (formació interna, formació externa, formació a mida, etc.).

D’on provenen les demandes de formació o com s’alimenta un pla de formació? En elaborar el pla de formació, el departament de RRHH o formació rep tot un seguit de demandes que tenen procedència diversa i que ha de combinar i programar atenent a diverses variables:

salt de pàgina PDF


D’on prové/On es genera

Aspectes que cal tenir en compte

Grups funcionals

Pressupost assignat

LÍNIES ESTRATÈGIQUES

Pla estratègic de futur Projectes estratègics, nous projectes/serveis
Adequació dels productes/serveis existents
Reorganització interna
Sistemes de qualitat
Millora de resultats/percepció indicadors

   

RRHH
Formació

Històric formació organització i individual
Pla de formació anterior. Avaluació
Noves incorporacions, acollida
Promocions. Pla de carrera
Canvis, trasllats, reorganitzacions
Avaluació de l'acompliment

   

CANVIS ORGANITZATIUS

Adaptació legislació/normativa
Nous processos i circuits de treball
Nou software, aplicatius
Adequació al context socioeconòmic

   

SITUACIONS PROBLEMÀTIQUES

Queixes i reclamacions
Errades als serveis (fer la feina dues vegades)
Dificultats, hàbits de treball
Clima
Mancances de comunicació interna

   

NORMATIVA D’OBLIGAT COMPLIMENT

Compromís hores de formació/empleat/any
Acords amb els agents socials
Prevenció de riscos
Compliment de normatives específiques

   

DEMANDES INTERNES

Dels comandaments envers els empleats
Dels comandaments per a si mateixos
Dels empleats per a si mateixos
Demandes col·lectives /individuals

   

URGÈNCIES/Formació no programada

Urgències sobrevingudes: capacitat de resposta tècnica i econòmica
Proporció entre les accions programades i les accions urgents

   

La diversitat de demandes, la importància, la urgència i l’obligatorietat exigeixen prioritzar les accions formatives que podrem portar a terme en un exercici concret. Aquesta priorització no es pot realitzar sense el suport del personal de comandament.

D’altra banda, la inversió que una organització realitza en formació no es pot valorar només pel pressupost concret fixat per l’equip directiu, sinó que cal tenir en compte també els costos indirectes: hores dedicades pels/per les empleats/ades, hores dedicades pels/per les formadors/ores interns (si és el cas), hores de gestió, logística, etc.

Formació planificada o programada

És la formació que una organització pot anticipar en funció de les necessitats i les demandes expressades pels diferents agents: personal de base, comandaments, equip directiu. Aquesta formació estarà vinculada principalment al lloc de treball i es dissenyarà i s’executarà segons l’estratègia establerta al pla de formació.

Podem estructurar-la en:

  • Interna: portada a terme amb formadors i recursos interns.
  • Externa a mida: dissenyada i impartida per professionals externs, realitzada a demanda de l’organització per atendre necessitats concretes, ja siguin específiques d’un col·lectiu o transversals.
  • Externa de catàleg: formació organitzada per institucions proveïdores de formació, com ara la Diputació de Barcelona, etc.

Cal dir que l’organització ha de donar la mateixa importància a les diferents estratègies de formació. En molts casos, la formació interna és la que aporta més valor afegit al col·lectiu, per la proximitat als participants, pel coneixement de les maneres de fer (potser és la que millor reforça la gestió del coneixement), i no podem caure en el parany de considerar-la menys important pel fet que els formadors siguin experts interns o perquè tingui una durada més reduïda o per qualsevol altre motiu.

Aquest tipus de formació ha de ser comunicat, seguit i acreditat de la mateixa manera que la formació externa, ja sigui a mida o de catàleg.

Formació no planificada o no programada

No és possible anticipar què succeirà al llarg de l’any. Quan més incertesa hi ha a l’entorn, més necessitats de formació poden sorgir. Poden ser fruit de l’activitat quotidiana o a causa de projectes o serveis que cal aprofundir o millorar, o per l’aparició d’una situació conflictiva, etc. És a dir, poden aparèixer qüestions que no podem preveure abans, i que poden tenir -o no- una resposta des de la formació.

Així doncs, la formació no programada és una resposta a una necessitat sobrevinguda. En moments d’estabilitat potser podríem aplicar la fórmula del 80/20, 80 % de formació programada i 20 % de formació no programada. En aquests moments d’incertesa potser hauríem de ser més prudents i pensar en fórmules més properes al 50/50.

Sota aquest concepte, formació no programada, podem considerar també altres possibilitats:

  • Una necessitat individual, específica. Formació que no està programada directament per l’organització, però que dona resposta a necessitats formatives relacionades directament amb el perfil competencial i/o les funcions del lloc de treball ocupat per la persona que la sol·licita i contribueix a l’assoliment dels resultats que s’hagin determinat als serveis.
  • Ajuts a la formació reglada o contínua. D’altra banda, podem incloure també aquí la formació que les persones poden fer voluntàriament, relacionada amb les seves funcions, i que pot ser objecte d’un ajut per part de l’organització o no. Per exemple, la formació inicial, els idiomes, etc.

salt de pàgina PDF

1.5. Seguiment de l’equip de col·laboradors i/o de les persones concretes

Una de les responsabilitats del personal de comandament és la de fer créixer el seu equip; això enforteix el seu departament o la seva àrea i la fa més eficient. Les funcions que hem plantejat en relació amb la formació són només un mitjà per aconseguir aquest objectiu.

La col·laboració en la detecció i l’anàlisi de necessitats, la comunicació i la generació d’expectatives positives haurien de formar part de la tasca de seguiment de cada col·laborador(a) individualment i de l’equip.

RRHH o Formació li han de donar suport perquè pugui realitzar aquestes funcions, capacitació per al domini de determinades habilitats, per exemple com fer una entrevista d’incident crític (una entrevista difícil, centrada en una determinada experiència), i informació puntual, com ara accés a l’expedient formatiu dels seus col·laboradors.

Com fer una entrevista d’incident crític (una entrevista difícil, centrada en una determinada experiència), i informació puntual, com ara accés a l’expedient formatiu dels seus col·laboradors.

1.6. Priorització

Ja hem comentat amb anterioritat la importància de la col·laboració dels comandaments per prioritzar les necessitats de formació. Hi ha una sèrie de variables que influeixen en aquesta decisió:

  • Projectes en els quals estem treballant.
  • Situació de l’equip, càrregues de treball.
  • Punts forts i punts febles de l’equip i de cada col·laborador(a).
  • Antecedents formatius.
  • Projecció de futur.
  • Etc.

No cal dir que els criteris han de ser transparents, objectivables i del tot allunyats de qualsevol idea d’arbitrarietat.

Pujar