Habilitats comunicatives i relacionals en la prestació de serveis

Anàlisi d’un problema o incident crític i dinàmica de la simulació

En el desenvolupament de la competència de comunicació i relació, és imprescindible utilitzar una metodologia pràctica que permeti, mitjançant exercicis dinàmics, experimentar i observar què succeeix quan a través nostre adrecem informació a terceres persones per tal d’aconseguir allò que ens proposem.

Atès que la comunicació interpersonal està composta per una sèrie d’hàbits adquirits al llarg de la nostra vida, teoritzar sobre què és correcte i què és inadequat és útil, però a la vegada cal proposar-se portar les conductes i habilitats a la pràctica.

Per aquest motiu, l’exercici de simulació, denominat “joc de rol”, consisteix a posar els participants en una situació en què hauran d’improvisar relacions interpersonals amb la finalitat d’aconseguir un objectiu determinat. És una experimentació provocada amb el propòsit que:

  • Els participants prenguin consciència de com han utilitzat la comunicació interpersonal en una situació determinada.
  • Permeti, tanmateix, valorar les relacions recíproques, inconscients o conscients, que es produeixen quan les persones es comuniquen.

Metodologia

Aquest exercici facilita una sèrie d’informació basada en la realitat professional de la vostra posició, relacionada de forma especial amb la gestió de situacions en què, mitjançant les habilitats de comunicació i relació, s’hauran d’aconseguir diferents objectius organitzacionals.

A partir de la informació detallada, en parelles o de forma individual, haureu de preparar durant un període màxim d’1 hora, com afrontaríeu la gestió d’aquesta situació.

Un cop finalitzades totes les simulacions, s’haurà d’entregar als formadors aquest document, que serà retornat als participants juntament amb l’informe de valoració personal, les pautes i els indicadors de millora. Us agrairíem, per aquest motiu, que a l’hora de redactar la vostra anàlisi, les estratègies, les accions, etc. consideréssiu que no és només un document personal.

Situació

Heu fet moltes hores de feina, heu rebut durant el matí moltes queixes.

Ara rebeu una altra ciutadana que és farmacèutica. Us diu que, com que treballeu a l’ Ajuntament, us vol informar que ha trobat unes xeringues a prop de la seva farmàcia, davant la porta. Està enfadada i diu en veu alta que la policia del poble no fa mai res, que ja és el tercer cop que això passa i que, encara que ha fet denúncies a la policia, no ha canviat res i ve a queixar-se a l’Ajuntament, però dubta que alguna cosa canviï.

Al voltant de la vostra conversa hi ha altres veïns i ciutadans que miren i fan cua per ser atesos, i al mateix temps fan comentaris despectius dels treballadors del l’Ajuntament.

  • Prepara els arguments concrets que utilitzaries per neutralitzar aquesta situació tensa amb una estratègia comunicativa.
  • Preveu les possibles objeccions i crítiques que poden fer els ciutadans i què els respondries.
  • Què has pensat durant la situació viscuda? Quines emocions has sentit?