1. El funcionament de l'arbre

Els arbres necessiten llum solar, aire, aigua, minerals i espai per desenvolupar la seva part aèria i radicular. I tot això en un clima adaptat a les seves característiques evolutives. Algun problema en un d'aquests aspectes pot fer trontollar la seva salut i crear un perill potencial, que pot ser considerable si, a més, hi sumem ferides de poda.

Així, doncs, conèixer bé el funcionament de l'arbre, elegir correctament l'espècie i condicionar el lloc triat serà fonamental per evitar problemes i accions de poda futures.

1.1. Les arrels

Les arrels tenen quatre funcions bàsiques:

  • Ancoratge.
  • Emmagatzematge.
  • Absorció.
  • Conducció.

És importantíssim saber que les arrels capten majoritàriament els nutrients a través dels pèls radiculars de les puntes de les arrels més fines (absorció). Les bases de les arrels, més grosses, fan més funció d´emmagatzematge i sosteniment (ancoratge), i es comporten com grans canonades canalitzadores (conducció) d´allò aconseguit a les puntes. Aquest aspecte és importantíssim, per exemple, a l´hora de transplantar, adobar, regar o fer talls a les arrels.

Cal que vigilem amb els entollaments i les plantacions profundes. Són la manera més ràpida de matar un arbre, ja que, atès que les arrels capten oxigen per dur a terme la síntesi de nutrients, és logic que el 90% de les arrels es disposin a poca profunditat, a un metre aproximadament.

1.2. Les fulles

A les fulles hi ha les cèl·lules que s´encarreguen de la captació de la llum i la fotosíntesi. Tot gràcies a l´aigua, un element difícil d'aconseguir en la majoria de casos.

La respiració i la transpiració, als estomes, són fonamentals també. Podríem dir que les fulles són la fàbrica d'aliments de l'arbre. Sintetitzen sucres que s'emmagatzemen com a midó.

CO2 + H2O + E (llum) = C6H12O6 (glucosa)

Tot això ens ha de fer pensar, doncs, que la poda resta potencial a l'arbre.

Els estomes s'han de tenir en compte com a “finestra” de respiració/transpiració doncs, sobretot a l'estiu, davant la calor excessiva, es tanquen per no assecar massa la planta, donant més feina a les fulles situades a l'ombra, més amagades. Per això, és molt important no refaldar ni aclarir en excés les branques secundàries interiors, ja que, en èpoques de calor extrema, provocaria una asfíxia i assecament prematur en exemplars massa castigats.

1.3. El tronc i les branques

Constitueixen l'estructura de l'arbre i són punts d'emmagatzematge (sucres i midó). Les branques s'encarreguen de la disposició correcta i eficaç de les fulles per realitzar la seva feina (per exemple, dirigint-les cap a la llum gràcies al fototropisme), i també del transport de l'aigua i els minerals captats a les arrels cap a les fulles.

Sota l'escorça trobem una capa contínua, de cèl·lules en divisió, anomenada càmbium. En funció d'on es desenvolupin, trobarem:

  • Floema: cèl·lules produïdes cap a fora. Condueix els elements elaborats a les fulles per al seu ús o emmagatzematge.
  • Xilema: és creat pel càmbium cap a l'interior de l'arbre. Són fibres de fusta i elements conductors de minerals i aigua des de les arrels. El xilema és format per cèl·lules vives i mortes, que serveixen de magatzem de midó, de defensa davant la descomposició, de transport d'aigua i de creació d'una sòlida base de sustentació de l'arbre. El xilema es compon de:
    • l'albeca, on hi ha fusta viva que transporta aigua a la cara exterior, i
    • el duramen, que ja no fa funcions i va aportant capes de fusta morta.

Així, doncs, entenem que amb el pas de les temporades anuals, que es reflecteixen en els anells de creixement, l'arbre creix cap a fora en diàmetre, dipositant capes de fusta viva, i abandona a l'interior capes de fusta morta. És a dir, els arbres tenen una capa exterior viva (escorça) i una d'interior abandonada, morta.

1.4. Relació entre capçada i arrels

Existeix un equilibri molt important entre les gemmes de la capçada i les arrels, dominat per dues hormones:

  • Les auxines, que es formen a la capçada i baixen cap a les arrels per afavorir el seu creixement, com animant al creixement radicular i assegurant un èxit foliar.
  • Les citocinines, que es formen a les arrels i pugen pel xilema cap a la capçada, com a promesa de l'èxit radicular per estimular-la a créixer.

Així, entenem el creixement postpoda com una reacció guiada i potenciada per les arrels, les quals no solem tocar amb la poda de la capçada. Així, si hi ha potencial a les arrels, hi haurà una forta demanda de brotades d'emergència si la poda ha estat excessiva. Tanmateix, unes podes excessives successives resten potencial a les arrels, ja que s'esgoten i no son neccesàries per mantenir una capçada petita, i l'arbre perd estabilitat.

1.5. El sòl

El sòl ha de ser porós per tenir espai per a l'aigua i l'oxigen. L'ideal és sobre un 50% d'aigua i un 50% d'oxigen. La compactació inhibeix el creixement radicular per falta d'oxigen. Aquest és un dels enemics principals dels arbres urbans.

1.5.1. Aportació d'encoixinats al sòl

encoixinat és format per diversos materials (restes vegetals triturades) col·locats sobre el sòl, en un diàmetre suficient i amb un gruix no excessiu, al voltant de l'arbre i sense tancar el coll del tronc, per:

  • mantenir la humitat,
  • aportar nutrients al sòl i
  • afavorir l'aparició de microorganismes beneficiosos per a l'oxigenació del sòl.

Reduir la compactació i la pèrdua d'humitat del sòl i l'aparició d'herbes, i també regular la temperatura del sòl (més calenta a l'hivern i més fresca a l'estiu), és molt eficient en la prevenció de ferides per maquinària de manteniment.