El Pla de Prevenció d’incendis Forestals a les Urbanitzacions i els nuclis de població

2. El Plànol de Delimitació

2.1. Introducció

El plànol de delimitació és la documentació a elaborar i aprovar per cadascun dels ajuntaments, que determina les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions afectades per la Llei 5/2003, de 22 d’abril.

El plànol de delimitació és, en conseqüència, una declaració dels nuclis que queden afectats per la llei.

L’elaboració del plànol de delimitació ve establert dins l’art. 2 de la Llei 5/2003, de 22 d’abril. Aquest article ha quedat modificat mitjançant l’art.179.3 de la llei 2/2014, del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, que queda redactat de la manera següent:

Els ajuntaments han de determinar, mitjançant un plànol de delimitació, les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions afectades per aquesta llei. Correspon al ple de cada ajuntament d’aprovar aquest plànol de delimitació, el qual, un cop aprovat, s'ha de trametre al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

Informació que ha de contenir L’article 4.2. del Decret 123/2005, 14 de juny, estableix la següent informació que ha de contenir el plànol de delimitació:

  • Una relació numerada de les urbanitzacions, edificacions, instal·lacions, en suport paper o suport digital.
  • Localització sobre el mapa comarcal de Catalunya a escala 1:50.000 produït per l’Institut Cartogràfic de Catalunya, de les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions apuntades en la relació numerada.
  • Un mapa de detall de les urbanitzacions, edificacions i instal·lacions, amb localització sobre el mapa topogràfic de Catalunya a escala 1:5.000, ja sigui en la seva versió en paper, rasteritzada o base topogràfica de Catalunya 1:5.000.
  • Grafiar, en el mapa de detall, les franges exteriors de protecció que ja existeixen o que cal que existeixin.
  • Document que determini les fases d’execució, que poden ser consecutives, dels treballs que cal efectuar per complir les obligacions establertes en l’article 3 de la llei 5/2003.

Procediment d’aprovació L’article 4.5. del Decret 123/2005, de 14 de juny, estableix el següent procediment d’aprovació del plànol de delimitació:

  • Elaboració.
  • Informació pública.
  • Informe de la Direcció General del Medi Natural.
  • Aprovació pel ple de l’ajuntament.
  • Tramesa al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.

2.2 Elaboració del plànol de delimitació

Establir el límit del nucli de població

Tal com s’ha descrit en l’anterior apartat, el plànol de delimitació ha de contenir grafiat el traçat de la franja de protecció exterior.

Per tal de poder establir la franja de protecció, és imprescindible conèixer quin és el límit o àmbit del nucli de població. Per a poder determinar aquest límit, l’article 4.6. del Decret 123/2005, estableix el següent:

El contingut del plànol de delimitació s’ha de tenir en compte en l’elaboració dels instruments de planificació urbanística municipal.

Per tant, el límit de cada nucli ha d’obtenir-se dels instruments de planejament, general o derivat, de cada municipi.

El traçat de la franja de perimetral Un cop obtingut el límit del nucli de població, es pot procedir al traçat de la franja de protecció. L’article 6.2. del Decret 123/2005, estableix el següent:

Les zones verdes o vials perimetrals existents a partir del límit esmentat es poden computar com a part de la franja exterior de protecció.

Les noves urbanitzacions que prevegin els plans d’ordenació urbanística municipal han d’incloure dintre del seu àmbit les franges de protecció contra incendis.

Per tant, en els nuclis existents, la franja exterior podrà traçar-se sobre parcel·les interiors que estiguin qualificades en el planejament urbanístic amb un ús de sistema d’espai lliure o zona verda.

Pujar