Sessió 1. Serveis dels ecosistemes i infraestructura verda

2. Sistema d’informació territorial de la xarxa d’espais lliures (SITxell)

Un dels objectius prioritaris de l'administració pública ha de ser l'impuls d'un territori equilibrat i sostenible.

És en aquest marc que es desenvolupa el programa estratègic de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. En concret, una de les línies de treball de l'Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial és la millora del coneixement del sòl no urbanitzable de la província de Barcelona, amb la finalitat última de poder disposar d'informació i criteris per donar suport al món local en l'ordenació i gestió del seu territori, i reforçar al mateix temps la seva participació en els projectes territorials que l'afectin.

Per això, des de l'any 2001 s'està elaborant un Sistema d'Informació Territorial, el projecte SITxell (Sistema d'Informació Territorial de la Xarxa d'Espais Lliures de la Província de Barcelona, que conté una categorització i valoració dels sòls no urbanitzables a partir de l'anàlisi de les seves característiques naturalístiques, ecològiques, paisatgístiques i socioeconòmiques.

El SITxell és una base de dades cartogràfica i alfanumèrica a escala de referència 1:50.000 –encara que bona part de la informació té una escala de més detall–, elaborada en l'entorn de programari ArcGIS, que ajuda a identificar, analitzar, avaluar i planificar els espais lliures de la província de Barcelona.

La base conceptual d'aquesta eina rau en el convenciment que el conjunt dels espais lliures és el sistema territorial bàsic sobre el qual s'han de situar adequadament els sistemes d'assentaments i d'infraestructures, de manera que es mantinguin les funcions ecològiques i socioeconòmiques claus del territori.

Per això, és imprescindible el coneixement de les principals característiques d'aquests espais, tant els atributs intrínsecs de cadascuna de les peces que conforma aquest mosaic –mida, composició, estat, etc.–, com els associats a les dinàmiques globals de la xarxa d'espais lliures –diversitat, connectivitat, funcionalitat, entre molts d’altres.

A nivell tècnic, el SITxell és un projecte d'anàlisi territorial, estructurat a partir de nombroses capes d'informació geogràfica, i de les bases de dades associades, dirigit a estudiar i valorar els espais lliures de la província de Barcelona (Figura 2).

Figura 2. Exemple de capa valorativa del territori, en aquest cas concret, la valoració botànica dels hàbitats. Font: Projecte SITxell, Grup de Recerca de Geobotànica i Cartografia de la Vegetació, UB.

A nivell estratègic, el SITxell és una eina que pretén incidir sobre els processos de planificació del territori, tant a nivell municipal com regional, mitjançant l'aportació d'informació precisa, fiable i actualitzada, i de criteris de planejament, als plans i projectes elaborats per les administracions públiques competents en la matèria.

L'èxit i la influència del SITxell des de la seva posada en funcionament s'han basat, d'una banda, en la solidesa i la utilitat de la informació, aplicable a diferents escales del planejament territorial, així com en el planejament sectorial de caire divers (aigua, agricultura, conservació d'hàbitats i espècies, infraestructures, avaluació ambiental estratègica, etc.).

D'altra banda, bona part de l’excel·lència del projecte rau en la sòlida col·laboració establerta des dels inicis amb diversos organismes de l'administració pública, universitats, centres de recerca, empreses especialitzades, associacions agràries i ONG, que han garantit la qualitat de la informació i la màxima objectivitat de les valoracions.

Pujar