Persuasió i influència: tècniques i estratègies

Anàlisi de casos

Cas 1

Discurs 1: “Tinc un somni” (“I have a dream”) és la frase més identificativa i popular del discurs més famós de Martin Luther King. En aquest discurs va fer servir també 23 vegades la paraula llibertat.

Discurs 2: Winston Churchill, durant la Segona Guerra Mundial, davant el Parlament i després de l'evacuació dels soldats aliats des de les platges i el port de Dunkerque, a França, va dir: “No desistirem ni fracassarem. Anirem fins a la fi. Combatrem França, combatrem als mars i oceans, combatrem amb creixent confiança i la nostra força creixerà en l'aire, defensarem la nostra illa sigui quin sigui el cost, combatrem a les platges, combatrem al terreny dels desembarcaments, combatrem als camps i als carrers, combatrem a les muntanyes. Mai ens rendirem.”

Pregunta:

Quines claus comunicatives comunes detectes en aquests dos discursos?

Cas 2

Un monjo que era nou en un convent li va preguntar al seu prior si podia fumar mentre resava i aquest li va dir que evidentment que no. En canvi, un monjo ja veterà que sí que ho feia li va dir que ell havia fet la pregunta de forma diferent. Li havia preguntat al prior si podria resar mentre fumava, i el prior li havia dit que evidentment que sí.

Pregunta:

Per que creus que el prior dóna permís per fumar al monjo veterà i no pas al nou?

Cas 3

A principi del segle passat una famosa soprano russa de l’època va fer una actuació tan meravellosa al Liceu de Barcelona que el públic present li va demanar un bis. Ella, per agrair el detall, va recitar un poema en rus que va emocionar tots els presents, i fins i tot algunes persones van plorar, malgrat que no entenien el que deia. Al dia següent un periodista li va preguntar si podia traduir aquell poema tan emocionalment impactant i la resposta de la soprano va ser: “Vaig recitar les taules de multiplicar en el meu idioma.”

Pregunta:

Què creus que va fer emocionar el públic mentre la soprano russa recitava el “poema”, sabent que cap dels presents entenia el seu idioma?