Presentació de la informació, d’eines de visualització i infografies

7. Eines per crear infografies i visualitzacions

7.1. Articles per a l’anàlisi

Observem diferents articles que s’han publicat a Internet des del 2012 on es recomanen diferents eines per fer infografies en línia i de forma gratuïta. Cal veure les eines que es repeteixen al llarg del temps, aquelles que s’han deixat d’utilitzar i les que ens diuen que han sofert canvis, ja siguin millores o menys prestacions que en el passat:

Les variacions entre els articles des del 2012 fins al 2018 són lògiques en un entorn tecnològic canviant, de manera que cada vegada hi haurà aplicacions millors i que satisfaran molt més les expectatives de qui fa les infografies. Tot i això, cal tenir present que, encara que sigui necessari estar al corrent de les novetats en eines de disseny d’infografies i de visualitzacions, tampoc és necessari anar canviant d’aplicacions tot sovint, ja que això ens obligaria a estar en un procés d’aprenentatge continu que, per si mateix, no és negatiu, i en una situació en la qual no s’obtindrà el rendiment més elevat de l’eina o les eines triades per la seva constant substitució. En definitiva, cal actualitzar coneixements i eines sense que això comporti substituir les eines constantment.

Qüestions per reflexionar

  1. Tenint present que les eines per fer infografies i visualitzacions van canviant i millorant amb el pas del temps, cal anar canviant-les cada vegada que n’apareguin de millors? Quins criteris convé seguir per substituir-les?
  2. Cal utilitzar una o diverses eines per fer infografies i visualitzacions?

7.2. Consideracions inicials

Les aplicacions digitals per fer infografies o visualitzacions que es treballen en aquests materials responen a dos principis: gratuïtat, i usabilitat en l’aprenentatge i en el seu ús. Si bé és cert que hi ha aplicacions de pagament que ofereixen resultats més satisfactoris, comporten una despesa per a les Administracions públiques i el mateix passa amb aplicacions fetes a mida a les necessitats de cada Administració. Aquestes eines de pagament no es poden descartar, tot i que és recomanable iniciar-se amb eines gratuïtes que permetran saber la utilitat de les infografies i visualitzacions per a les organitzacions i segurament seran suficients per assolir els objectius organitzatius esperats.

Tanmateix, cal tenir en compte dos elements més en utilitzar les eines que a continuació es detallen: per una banda, el fet que aquestes eines poden patir variacions (desaparèixer, canviar de versió gratuïta a versió de pagament, tenir millores funcionals, etc.) i, per l'altra, la realitat canviant en les aplicacions, de manera que tot sovint apareixen noves eines digitals, el que ens obliga a estar pendents de les millores i novetats; això comporta la necessitat d’un constant aprenentatge i una actualització contínua de coneixements.

7.3. Eines digitals gratuïtes en línia per fer infografies i visualitzacions

Picktochart

Permet crear infografies de forma molt professional i utilitza una combinació de diferents tipus de visualitzacions: temes, icones, vectors, imatges i exportador gràfic a través d'esquemes de color, formes i tipus de lletra, i després exportar els materials com estàtics o HTML per inserir-los fàcilment en un web.

Canva

És una eina en línia que permet crear documents gràfics especialment pel seu ús a Internet. Un dels seus punts forts és les plantilles, segons el destí de la imatge, amb les mides específiques (Facebook, Twitter, …). Entre aquestes plantilles, trobem l'opció de crear una infografia. L'eina és senzilla i intuïtiva i ens permet dissenyar en base a plantilles predissenyades, modificant imatges, text i colors, o a partir d'un document en blanc.

Easel.ly

És una eina divertida per crear les teves infografies amb un simple arrossegar i deixar anar, amb funcions molt completes i una interfície simple.

Vizualize.me

Permet crear un format de currículum en línia que és atractiu, rellevant i ajudarà a optimitzar el perfil de LinkedIn per obtenir un currículum vitae visual.

Time Line

Permet crear línies de temps pas a pas, organitzant-les per dates o esdeveniments. Per cada esdeveniment podrem afegir text i imatge. Podrem descarregar el resultat en format PDF.

Infogr.am

Permet crear infografies online de forma senzilla. A més funciona com a xarxa social, podent seguir i ser seguits per altres usuaris i interactuar amb ells. La versió gratuïta només permet compartir les infografies de forma pública, però no descarregar-les.

Instamaps

És una plataforma web catalana oberta per a la creació, disseminació i compartició de mapes a Internet. Es tracta d'una eina pública que permet a l'usuari no expert la creació de la seva pròpia geoinformació, bé dibuixant-la, bé carregant els seus arxius de dades. La creació d'un mapa en línia és senzilla: afegir informació pròpia o bé de tercers, seleccionar l'estil del mapa, escollir la cartografia de base i compartir el mapa generat. Aquesta eina facilita l'accés a geoinformació de diferents fonts de dades com el portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya o d'altres Administracions. També permet consumir dades directament de les xarxes socials i accedir a fitxers remots de dades.

RAWGraphs

Aquesta eina online, us permet crear gràfics diferents que també us podreu descarregar com a imatges, que després podeu incorporar a les vostres infografies. A més, no cal registrar-se.

Google Charts

És una eina de visualització a partir de fulls de càlcul; permet crear tot tipus de gràfics dinàmics de manera immediata.

Google Fusion Tables

És una aplicació de visualització de dades que permet crear, fusionar, compartir i visualitzar taules de dades. Permet utilitzar les dades emmagatzemades al núvol a Google Drive i interactuar amb Google Maps.

new_pdf_page

ChartsBin

Es tracta d’una eina en línia per crear el vostre propi mapa interactiu instantàniament sense necessitat d'instal·lació o de codi, i pot incrustar fàcilment el mapa en el vostre lloc web o blog.

Tableau Public

Una aplicació gratuïta per a Windows. Podeu crear i compartir gràfics interactius i gràfics, mapes, quadres de comandament impressionants en viu i aplicacions divertides en qüestió de minuts.

Creately

És una bona opció per crear diagrames, i es pot fer servir en tots els sectors pels individus, equips corporatius, desenvolupadors, arquitectes de programari, estudiants i professors per crear diagrames multipropòsit.

Núvols d’etiquetes

És una aplicació web simple per generar “núvols de paraules” del text proporcionat. Els núvols donen més importància a les paraules que apareixen amb més freqüència en el text original, i es pot ajustar els seus núvols amb diferents fonts, dissenys i combinacions de colors. Amb aquestes dues eines podreu crear fantàstics núvols d’etiquetes:

Worditout

Nubedepalabras

Many Eyes

És una eina creada per IBM Research i ofereix una àmplia gamma de visualitzacions i permet crear els nostres data-sets.

StatSilk

Ofereix un programari basat en web i d'escriptori per a l'anàlisi de dades fàcil, eficient i agradable, per atendre la cartografia diversa i les necessitats de visualització.

Gapminder Desktop

És una aplicació lliure i gratuïta per disposar de totes les dades sense connexió a Internet i incorpora un banc de dades bastant interessant, que és actualitzat constantment via Internet. El programa crea gràfics relacionant alguna dada específica (com, per exemple, expectativa de vida) i les seves respectives alteracions durant els anys. Permet en un mateix gràfic fusionar 3 variables i incloure el factor temps mitjançant una pel·lícula que mostra l'evolució d'aquestes variables en conjunt.

Icones Totes les eines per crear infografies que hem presentat tenen el seu propi banc d’imatges i icones que podeu fer servir per les vostres infografies. Però si en necessiteu més, en podeu buscar en cercadors d’icones amb llicències lliures. En aquestes pàgines podreu descarregar icones en diversos formats (PNG, JPG, SVG). Aquet últim format, potser menys conegut, us podrà ser útil, per exemple, per personalitzar alguns gràfics amb icones de diversos colors que trobareu a Piktochart.

Icon-icon

Openclipart